donderdag 7 juni 2007

De nucleo van Catia

"Bienvenida al campamento MST!" Met deze kreet werd ik onthaald toen ik de deur van mn kamer opende. Glunderend stond Celio voor me, de Braziliaan die enige dagen geleden hier ook al was. Ik telde maar liefst 10 Brazilianen in de woonkamer, en dan kwam er nog eentje uit de badkamer. Ik vroeg me al af waar al dat lawaai vandaan kwam... Blijkbaar is er een MST-bijeenkomst in Caracas, en deze groep maakt even een tussenstop in het appartement van TD. Echt een duiventil gewoon, ik weet nooit hoeveel Brazilianen ik ga aantreffen als er ik binnenkom. Of als ik opsta. Maar deze ochtend was echt wel van het goede te veel ;-)

Gisteren heb ik een Nucleo de desarollo bezocht in de wijk Catia. Hoewel, wijk, Catia telt iets meer dan een miljoen inwoners. Die nucleo is een soort wijkcentrum, maar dan veel groter en uitgedacht, gebouwd en uitgebaat door mensen uit de buurt en door lokale cooperatieven. Eind 2003 vloog Chavez in een heli boven Catia, en zag dat er een groot verlaten terrein van PDVSA lag. "Daar moeten we iets mee doen" zo dacht hij. Enkele maanden later gingen de werken op het terrein (13 ha) van start. Maar niet zonder slag of stoot (verhaal volgt later). Vandaag is er een textiel-, landbouw- en schoenencooperatieve, een medische centrum (waar mensen gratis op consultatie kunnen bij dr of tandarts, of vaccinaties krijgen, medicijnen kunnen kopen aan 80 % onder de marktprijs, etc), een grote Mercal, een bibliotheekje, sportzaaltje, kunnen mensen dansles volgen of in het koor zingen,... Er wordt een baseballterrein aangelegd, een kinderkribbe "un Simoncito" gebouwd, een school opgetrokken, een tweede deel bijgebouwd aan het medisch centrum,... De nucleo krijgt zoveel bezoekers over de vloer dat er zelfs een kleine "bezoekersdienst" is die mensen rondleidt op het terrein. Bijna 1700 mensen werken er op dit moment, de buurt leeft helemaal op. Bijna iedereen die er werkt, volgt een of andere vorm van onderwijs, via de verschillende Missiones. Voor hen is het bestaan van de nucleo de essentie van het socialisme, het project en het proceso krijgt hier dan ook alle lof - en dat is dan nog zacht uitgedrukt. De nucleo blijft voorlopig groeien, het was een pilootproject, nu zijn er al 147 in het hele land. En dat allemaal omdat Chavez een groot braakliggend terrein zag vanuit zijn heli... Vanop het terrein heb je btw een heel mooi zicht op de omgeving:


Gisteren eindelijk Seb teruggezien. Na ons bezoek aan de nucleo kwam hij afgezakt naar het centrum van Catia. Hier staat hij op de foto met Barbara: Hij was enkele dagen dieper Venezuela ingetrokken, naar de grens met Colombia. Hij liep er onder andere Venezolaanse paramilitairen tegen het lijf. Zie zijn verslag op zijn blog. Veel avonturen meegemaakt dus. Hij wou eigenlijk een reportage maken over de boerenbeweging die er braakliggend land innemen, maar toen hij daar zaterdagochtend aankwam was er bijna niemand. Ze bleken allemaal naar Caracas te zijn getrokken voor de grote steunmars voor Chavez. Met hun paarden. Seb heeft er met de bus 16 uur over gedaan om daar te geraken, hoe lang moeten de vrachtwagens met de paarden dan niet onderweg naar Caracas geweest zijn! Het toeval wil dat ik zaterdag tijdens de toespraak van Chavez vlak naast die boerendelegatie te paard stond te luisteren. Nu begrijp ik waarom die paarden er zo rustig bijstonden, na een dergelijke trip en dan nog een hele mars meestappen, geen wonder dat ze doodop waren! Kijk maar hoe rustig ze erbij stonden:

Bon, vanmiddag ga ik langs op de Universidad Central. Eens kijken wat dat geeft met dat studentenprotest...

Geen opmerkingen: