vrijdag 8 juni 2007

Victoria Popular! Kreet van de dag

Gisteravond door Seb, B en een van hun vrienden (Aldalnil ofzo) naar alweer een andere wijk meegetroond. Op straat wat zitten drinken en babbelen, al snel kwamen er buren ook kijken wie die vreemde snuiters waren... Gespreksonderwerp van de avond: de studententoespraken in het parlement. Of beter: het feit dat van de 10 toegelaten oppositiestudenten er maar 1 een kwartier gesproken heeft, de volgende zei dat hij daar niets meer aan toe te voegen had en verder wilde geen enkele oppositiestudent nog iets zeggen. "Dit debat moet niet hier maar in de universiteiten gevoerd worden, we houden het hier dus bij." Onvoorstelbaar. Ze komen al dagen op straat omdat het recht op vrije meningsuiting te verdedigen, omdat ze nergens zouden gehoord worden... en dan krijgen ze vrije tribune in het parlement, live uitgezonden op nationale zenders, en dan gebeurt dat. Het valt niet te begrijpen. De 10 Chavistische studenten spraken wel, vooral de vrouwen spraken met zoveel vuur en overtuiging, echt meeslepend en vanuit de buik gesproken. In de straat werden ze gewoon gequoot, hun argumenten herhaald... Als dat geen toekomstige politicae zijn dan weet ik het niet. Voor de oppositiestudenten betekende hun optreden een enorme afgang in de ogen van de bevolking. Ook bij diegenen die niet chavezgezind zijn. Achteraf moesten die 10 studenten (en hun aangang) trouwens met politievrachtwagens weggevoerd worden, omdat het publiek rond het parlement zo stond te jouwen en te schreeeuwen "Victoria popular! Victoria Popular!"

Gisterennamiddag heb ik dus de campus van de Universidad Central bezocht, de grootste unief van de stad, om eens te voelen wat de sfeer was... Bijna niets te merken. Hier en daar zijn er affiches opgehangen, "knustselwerkjes" waarmee de consumptiemaatschappij werd aangekaart hingen her en der, opschriften op de paden, tussen de vele piraatcd´s die aan de ingang worden verkocht, stak her en der en CD met opschrift "Libertad de expression!". Maar die dingen zag je dus pas als je in de CD-bakken snuisterde. Een stoepopschrift vond ik bijzonder mooi "Confieso que la novela camina mas rapido que la poesia, pero no llega tan lejos. El Chino Valero Mora." Maar geen idee wat de link is met het hele RCTV-verhaal (btw: hier een artikel over RCTV van TD + een link naar zijn blog waar nog wat extra op te lezen is) . Op het grasveld was een soort bezinning bezig, waarin gebeden werd en opgeroepen tot vrede, een 20-tal studenten zong mee. Een capoeira-groep was aan het trainen...maar niets in het oog springends dus.

Nadien zat ik bij de metro te wachten op een telefoontje van B, toen een student even kwam polsen of alles wel ok was. (dat gebeurt hier om de haverklap, als ik ergens stil sta of zit zonder iets te doen -zoals eten of lezen- dan komen ze informeren of het wel gaat, of ik verloren gelopen ben ofzo, echt behulpzaam.) Hij zei dat het goed was dat ik hier met eigen ogen kwam kijken wat er aan de hand was, dat het echt maar een minderheid van de studenten is die protesteert. En dat ze nu eindelijk eens moeten zeggen wat hun probleem is: Maandag was het protest tegen RCTV, dinsdag de vrijemeningsuiting, woensdag de mensenrechten, donderdag de burgerrechten,... "Ze kregen vanmiddag hun kans op nationale televisie. En wat doen ze? Ze druipen af. Hebben ze geen argumenten ofzo? Ze zijn daar gewoon van de kaart geveegd door de bolivariaanse studenten! Ze hebben geld en daarom voelen ze zich de meerderheid. Maar daarin vergissen ze zich. Chavez doet goede dingen, doet slechte dingen, maar het volk staat achter hem. Ze moeten maar eens gaan beseffen dat geld niet meer automatisch betekent dat je alles te bepalen hebt. Chavez is hier president, ook hun president, en daar moeten ze mee leren leven. En ah, ja. Ik heb een tijdje geleden eens gebabbeld met iemand uit Noorwegen. Misschien ken je haar ook. Of is dat heel ver van Belgie?" En toen belde B.

Vandaag is het mijn laatste dag. Zonet de Brazilianen uitgewuifd - gisteravond was het campamento van de MST overigens uitgegroeid tot een 15-tal personen. Het appartement was gewoon een grote slaapzaal, van de keuken over de gang, woonkamer en slaapkamers (ook in de mijne lag een dame te pitten), vol vol vol. En maar joelen, zingen, eten, drinken en Portugees ratelen. Pas rond een uur of 2 zijn de laatsten gaan slapen, de eersten stonden alweer op rond 5u30. Veel heb ik dus niet geslapen... Gelukkig waren ze allemaal zeer sympa. Over zuinig met energie omgaan hebben ze echter nog niet gehoord. Ik heb dagenlang lichten lopen uitknippen, de koelkast dichtgedaan, radio uitzetten als tv aanstond... Die gewoonte begrepen ze niet helemaal, want dat kan toch geen kwaad? ;-) Brasilianen Sim Terra, pero con appartamento! Maar goed. Op dit moment is het app weer op gewone bewonersaantal: TD, Kima en mezelve. Rust. Zometeen trek ik voor het laatst naar Telesur, om een cassette op te halen. En daarna? Geen idee. Maar ´s avonds is er een afscheidsfeestje, dat is zeker!

1 opmerking:

Kepler zei

Ik zou de opportuniteit gebruikt hebben maar de studenten hadden al aangekondigd dat ze alleen iets wilden voorlezen.
In het congress hadden ze niet dezelfde condities: de moderator was een chavista, alleen de chavistas hadden daar "cheerleaders".
Waarom wil de venezolanse regering geen debaat met dezelfe condities (publiek ezw)?

De oppositie heeft vaak gevraagd een debaat met de president te hebben en de president heeft gezegd dat hij met ons niet wil spreken. Hij had gezegd dat hij met Rosales in 2006 niet zou spreken, hij wilde met Vargas Llosa niet spreken, geen journalist die kritisch is kan hem vragen stellen.
Wat zou je denken als in Belgie de premier minister niet toelaat dat kritische mensen hem vragen stellen?

Nog een vraag: ken je de gemiddelde prijs van olie tussen 1985 en 1998? En nu? De populariteit van presidenten in Venezuela hing sinds decennia van de olieprijzen af.