woensdag 6 juni 2007

Liefde en waardigheid

Het volk mort niet alleen om het verdwijnen van RCTV, ook Chavisten leveren kritiek op Chavez. Omdat er corruptie in zijn regering zou zijn, bepaalde projecten mank lopen of niet verwezenlijkt worden, omdat hij zou omgeven zijn door slechte raadgevers,... Maar toch blijven ze hem steunen, kwamen ze vorige zaterdag weer in grote getale op straat om hun steun te betuigen. "Omdat hij ook veel goeds doet voor het volk"

Waarom blijft Chavez de steun van de meerderheid van de mensen behouden? Ik vroeg het gisteren aan TD. Zijn antwoord:
Om 3 redenen: zijn verwezenlijkingen, waardigheid en liefde.
1. Verwezenlijkingen. Sinds Chavez aan de macht is, zijn er wel degelijk zaken veranderd. Zo zijn er nu punten voor gratis gezondheidszorg (mission Bario Adentro), zijn er staatswinkels met goedkoop basisvoedsel (Mercal), volgen 12 miljoen Venozolanen een of andere vorm van onderwijs (alfabetisering, alfabetisering verdiepen, avondschool voor volwassenen die diploma lager willen halen, secundair, universitair,...), zijn er infrastructuurwerken uitgevoerd (nieuwe lijnen metro, treinsporen, autowegen,...), etc.
2. Waardigheid. Met Chavez heeft een groot deel van de bevolking waardigheid gekregen. Venezuela is altijd een maatschappij van uitsluiting geweest, waarin het rijkere deel neerkeek op de rest van de bevolking, hen minderwaardig vond. Het is dat deel van de bevolking dat alle aandacht krijgt van hem, dat door Chavez zijn waardigheid, zelfrespect heeft gevonden.
3. Liefde. Chavez speekt vaak over liefde in zijn toespraken, en in de overheidsprop gaat het vaak over werken uit liefde voor het volk. Liefde in Christelijke zin dus. De bevolking weet zich geliefd... En beantwoord dat. Het beleid van Chavez bestaat essentieel uit 3 elementen: bolivarianismo, cristianismo en indigenismo (eh, bestaat dit woord wel?? gaat over belang van de lokale culturen en volkeren). Gisteren ben ik naar het Panteon geweest, het enorme praalgraf van Simon Bolivar en andere helden van Venezuela (en Lat-Am). In de zijmuren zijn grote nissen gemaakt, elk voor een van die helden. Er staat meestal een groot standbeeld, of een schilderij van de persoon in kwestie. In de laatste nis heeft Chavez een nieuw element toegevoegd: op een verhoog staat een kleien pot met aarde in. Het is een eerbetoon aan de indianen die meevochten voor de bevrijding van Lat-Am en een eerbetoon aan de lokale culturen en volkenen. Die nis springt er echt uit, hier geen persoon als "afgod", wel het idee van indigenismo (of wat dat woord ook mag zijn ,-) )

Ah, tijd bijna op... groet!

Geen opmerkingen: